Material i kläder är en djungel - läs vår guide!
Mor & Dotter |19/09, 2024
På den lilla tvättrådslappen står det väldigt många olika material och det är många som inte riktigt har koll på vad som betyder vad och vilka fördelar de olika materialen har. Vi försöker här genom en kortfattad lista beskriva de vanligaste förekommande materialen och lättsamt förklara vad som är vad och deras egenskaper.
LYOCELL
Lyocell är en miljövänlig variant av viskos med långa fina fibrer som tillverkas av cellulosamassa från snabbväxande träslag, framförallt eucalyptus och bok. Eftersom fibrerna är konstgjorda kan de bli i princip hur långa som helst, vilket gör att väven får en väldigt jämn och fin kvalitet.
När man pratar om lyocell stöter man ofta på begreppet TENCEL™, vilket egentligen är ett registrerat varumärke för lyocell som ägs av företaget Lenzing. Träråvaran i TENCEL™ Lyocell kommer alltid från kontrollerad och certifierad skog. Det innebär att endast träd från hållbarhetscertifierade plantage används samt att 99,5% av de lösningsmedel som använts återvinns i ett slutet system, plus att de resterande lösningsmedlen renas. Fibrerna är dessutom 100% biologiskt nedbrytbara och kan användas vid tillverkning i allt från silkesliknande tyger till tjockare varianter som denim.
MODAL
Modal är en viskostyp som oftast görs utav bokträd. Det är den viskostyp som kommer närmast bomullen i sina egenskaper. Modal är en stabilare fiber än vanlig viskos, den håller bättre i tvätt och har långa fibrer som ger ett mjukt och fint material. Slitstarkt men mjukt alltså. Vi beskriver den alltid som ”bebistyg för vuxna”. Näst intill skrynkelfritt.
POLYESTER
Polyester är ett material som vissa personer hyser agg mot för att man tror att polyestern idag är samma som man hade för 15-20 år sedan som var som galon dvs att det inte andades. Detta är inte längre ett faktum. Polyester eller återvunnen polyester som är vanligt förekommande idag är faktiskt lika sköna på huden som andra material. Som fiber har polyester en lång lista med fördelar. Polyestertyger kan vara mycket mer hållbara och slitstarka, de torkar snabbt och de transporterar faktisk numera bort fukt effektivt. En polyesterfiber kan också återanvändas om och om igen, utan att någon av dess fantastiska egenskaper försämras. De flesta av våra polyesterplagg innehåller återvunna fibrer. Produktion av polyester, särskilt återvunnen polyester, kräver mindre vatten för att producera än många andra fibrer. I nära samarbete med våra leverantörer kan vi säkerställa att produktionen görs på ett mer hållbart sätt. En av fördelarna med polyester är att den kan återvinnas oändligt utan att kvaliteten påverkas. Fördelar med att välja polyester framför bomull kan vara att polyester inte bleknar eller krymper lika lätt som bomullsfibrer, vilket leder till att kläderna håller längre i färg och passform.
AKRYL
Akryl är en syntetisk fiber som man ofta hittar i stickade kläder. Akrylen är lätt, mjuk och varm med en ulliknande känsla. Man kan också få den att efterlikna andra fiber som t ex bomull och kashmir. Akryl är vanligt i tröjor, jackor, mössor, handskar och isolering i kängor bland annat. Dessutom är akryl ett väldigt robust och slitstarkt textilmaterial och används därför rätt mycket i sportkläder.
BOMULL
Bomullen i sig är en ren naturprodukt och mycket miljövänlig. Dessutom är det ett härligt material i både byxor, jeans, stickade plagg, skjortor och t-shirts. Problemet med bomullen är det går åt enorma mängder vatten till odlingarna. Bomullsodlingarna kräver också fruktansvärt stora mängder kemikalier för att minska skador från insekter och ogräs. Än så länge står den ekologiska bomullen för en mycket liten del av världsproduktionen, men den ökar för varje år. De flesta av våra leverantörer har gått över till enbart använda certifierad hållbar miljövänlig bomull. Nackdelen med detta är såklart att det påverkar priset men sååå värt de extra kronorna.
ELASTAN
Elastan är en mycket elastisk polyuretan-fiber som ofta används i tyger för förbättrad elasticitet och töjbarhet. Elastan gör att materialet blir följsamt och superstretchigt men samtidigt bevarar plaggens form. Ibland används även namnet Spandex, andra namn som förekommer är lycra, elaspan och dorlastan.
VISKOS
Viskos är ett av de material de flesta kunderna älskar! Viskos ger bättre komfortegenskaper.
När vi exempelvis svettas transporterar viskosen bort fukten på ett bra sätt och gör materialet i det avseendet behagligare än bomull. Viskos är inte lika styvt som bomull och ger tyger med bättre fall. Viskos i blusar och t-shirts mm får ett fint fall, mjuk kvalitet och en lyster. Viskos i stickade plagg ger en lyxigare känsla. Viskos tillverkas genom att cellulosa från trämassa bryts ner och ombildas till textilfibrer.
De flesta av våra tillverkare använder ECOVERO viskos. Med denna märkning vet man att fibrerna håller höga miljövänliga standards och har blivit certifierade med EU:s miljömärke. Tillverkningen av LENZING™ ECOVERO™ fiber resulterar i 50% lägre utsläpp samt vattenanvändning jämfört med konventionell viskos.
LINNE
Linne är ett älskat material av många, framförallt på sommaren. De vävda tyg som du får av växten lin, eller Linum usitatissimum som den heter på latin är ett riktigt naturmaterial med andra ord. Miljöpåverkan vid framställning av linne är relativt liten i sammanhanget men arbetsprocessen är mycket lång och krävande, vilket ofta syns på prislappen. Linne är behagligt på kroppen men har hög absorptionsförmåga och torkar inte lika snabbt som exempelvis viskos och polyester. Många har svårt för 100% linneplagg då det är nästintill omöjligt att gå skrynkelfri i dem.
NYLON
Efter ett gäng med år av forskning, närmare bestämt sju, upptäckte Wallace Carothers på DuPont att han hade framställt nylon. Året var 1934. Ja, det tog ju ett litet tid att komma fram till just namnet nylon men en konstfiber som liknade silkefiber var i vilket fall uppfunnet. Vatten, luft och stenkol är råmaterial som efter en produktionskedja med otalt antal steg till slut blir till nylon. Egenskaper såsom god elasticitet och slitstyrka gör att nylon är vanligt förekommande i ytterplagg, väskor, strumpbyxor och stickat. När man tillsätter nylon i ett stickat plagg blir det inte bara mer slitstarkt och håller formen bättre, de ger även plagget en fin lyster genom nylontrådarnas silkesliknande mjukhet och glans.
POLYAMID
Polyamid används ofta i kläder då de är en riktigt bra syntetfiber med bra elasticitet och som är relativt slitstark. Fibern absorberar lite fukt och är snabbtorkande, den är dessutom väldigt bra på att bibehålla plaggets form. Det finns flera typer av polyamider. Några exempel på naturliga polyamider är ull och siden. Syntetiska polyamid kan ibland vara utmärkt med Polyamid på tvättrådslappen men ibland skrivs istället Nylon som är en typ av polyamid. Det finns alltså naturlig och syntetisk polyamid.
SILKE/SIDEN
Silke är världens längsta naturfiber. Det är ett rent naturmaterial och kommer från kokongen som silkesfjärilens larver spinner in sig i när de förpuppas. Materialet har mycket fina egenskaper som gör att det passar utmärkt för blusar, klänningar, kimonos och sängkläder. Tack vare att det är naturligt temperaturreglerande värmer det när det är kallt och kyler när det är varmt. Det låter dessutom eventuell fukt passera utan att det binds i materialet. Fibern är naturligt glatt vilket gör att smuts och bakterier får svårare att fastna. Det räcker oftast att vädra t ex lakanet. När silke vävs till ett tyg får det i Sverige namnet siden. Det finns olika kvaliteter på silke, och det är beroende på vilken sorts larv som använts. Mullbärsfjärilen anses ge den bästa kvaliten. Idag kommer det mesta från Asien, men det fanns faktiskt odlingar i Sverige redan på 1700-talet. Det blev dock svårt att konkurrera med Asien rent prismässigt.
ULL
Ull är ett naturmaterial som med sina egenskaper lämpar sig utmärkt för t ex stickat, kappor, underställ och strumpor. Ullfibern binder luft och isolerar mycket bra. Det har dessutom riktigt bra fukttransporterande egenskaper och kroppen hålls torr. Även i fuktigt tillstånd värmer ullen. Rent luktmässigt är ull helt outstanding, har man använt underställ i syntet vet man att man inte behöver ha det en lång stund innan det luktar riktigt illa. Det problemet minskar betydligt tack vare ämnet Kreatin som finns naturligt i ullen, det bryter ner illaluktande bakterier från huden. Tvärtemot vad många tror funkar ull minst lika bra på sommaren, prova själv ett par ullstrumpor i sommar, du kommer bli överraskad av hur svala fötterna kommer vara. En nackdel kan vara att en del upplever ull som kliande och stickande. Är man inte jättekänslig brukar det försvinna om man väljer att köpa merinoull som har en finare och mjukare kvalité. En del av våra plagg innehåller Alpacka, alpackaull kan förflytta fukt på ett mer effektivt sätt än många andra ullmaterial. Det gör att den känns härlig och torr närmast huden även när du blir svettig och varm. Även om alpacka är ett mycket värmande material känns det aldrig för varmt och det är tack vare att materialet andas.
CHIFFONG
Chiffong är ett lätt, genomskinligt skirt tyg som är gjort av silke, polyester eller andra syntetiska fibrer. Det är känt för sin mjuka men något råa textur och dess genomskinliga utseende. Chiffong används ofta i lite festligare plagg så som blusar och klänningar.
MESH
Mesh är ett stickat tunt tunt tyg med massa små små hål, lite som ett nät. Det används ofta i fritidskläder som ska vara svala (till exempel löparshorts och toppar), men också i modekläder som plagg man bär underst närmast huden. Meshtoppar är oftast rundhalsade eller med polohals och långärmade. De är perfekta att bära under stickade plagg för den som är lite känslig i huden mot sticks.
SATIN
Satin tror många är en benämning på ett material men det är faktiskt benämningen på en vävteknik. Så Satin är alltså dels namnet på en av de grundläggande bindningsformerna vid vävning men även namnet på de tyger som framställs med denna teknik. Satinbindningen bygger på att bindepunkterna knappt syns på tyget, vilket ger ett tätt, slätt men ändå smidigt tyg. Satinkjol, satinblus, satinscarf och satinklänning är alltså ett samlingsnamn som beskriver vävtecknilen som ger dem dess utseendet; blanka tätvävda och lyxiga.
Är silke och satin samma sak? Det korta svaret är: Nej!
Silke är en naturfiber och satin är en vävteknik. Många material kan vävas i satin men sidensatin ger den överlägset blankaste ytan.
TWEED/TWILL
Tweedkavaj har många hört talas om men vad kännetecknar just Tweed? Det är ett grövre vävt ylletyg oftast med twill-vävt mönster. Tweeden är vävd i twill, eller kypert som vi säger på svenska vilket ger det karaktäristiska mönstret. Du kan lätt känna igen twill/kypert på dess diagonala strukturen på tyget. Titta gärna nära och noga på dina jeans så ser du att de är vävda med twillteknik där man förskjuter flätningen ett steg åt sidan för varje varv man väver. På så sätt bli slutresultatet ett tyg med diagonal struktur. Om man efter några varv bryter förskjutningen åt andra hållet och sedan tillbaka igen, får man ett fiskbensmönstrat tyg som också är mycket vanligt i tweed. Den diagonala strukturen är tydlig i alla tweedkläder, liksom det grova yllegarnet med olikfärgade trådar. Ibland är väven diagonal, ibland fiskbensmönstrad och någon gång kan det vara en ännu mer intrikat vävteknik som skapar hundtandsmönster, s.k. shepherd´s tweed.
BOUCL’E
Bouclé är ett tyg som vävs av tvinnat garn vilket ger det karakteristiska utseendet med en grövre ytstruktur. Ordet bouclé kommer från franskan och betyder ögla eller loop, och syftar då på de öglor som bildas och skapar den utmärkande looken för bouclé.
PU-LÄDER
Konstläder förkortas ofta “PU” eftersom det består av textil som färgats och belagts med ett tjockare lager av högblank polyuretan (som förkortas till PU). När ett bälte, en sko eller handväska är veganvänlig är iallafall våra märkens produkter tillverkade av PU-läder. Konstläder av PU har vunnit popularitet eftersom det har ett utseende och känsla som är väldigt lik äkta läder men till en betydligt lägre kostnad.
Materialet är likt läder men mycket mer slitstarkt och innehåller inga animaliska produkter. Det kan framställas för att likna både skinn, läder eller mocka.
Du sköter om dina PU-läder produkter genom att hålla dem rena och fria från intorkad smuts. Fukta en trasa med ljummet vatten och torka av med och vid behov använd en mild tvål vid rengöring av fläckar. Det finns även impregnering för konstläder som går att använda med ingen nödvändighet.
Har du läst ända hit förstår vi att ditt intresse för tyger, kläder och mode är lika stort som vårt. Vi hoppas du fick en trevlig läsning och att vi kunde hjälpa till att ge dig en kort guidning i alla de olika namnen som förekommer på tvättrådslappen på alla klädesplagg, handväskor och skor mm på ett förenklat sätt.